DIGITALISAATIO | 25.5.2021

Porin satamaan avattu Robocoast 5G-testiympäristö

Porin satamaan on valmistunut yrityksille avoin 5G-testiympäristö Porin kaupungin, Prizztechin koordinoiman Robocoast-osaamiskeskittymän ja Elisan yhteistyönä. Elisan toimittamassa 5G-privaattiverkossa yritykset pääsevät testaamaan ja kehittämään uusia 5G-tiedonsiirtoa hyödyntäviä ratkaisuja. 5G-privaattiverkko takaa teollisuusympäristöissä toimiville yrityksille nopean ja luotettavan tiedonsiirron äärimmäisen lyhyellä viiveellä kaikissa olosuhteissa.

Porin satamassa kehitetään nyt teollisuuden palveluita uuden sukupolven mobiiliverkossa. Sataman alueelle valmistunut Elisan 5G-privaattiverkko on ideaalinen muun muassa logistiikkapalveluiden kehittämiseen, sillä se tarjoaa aina tasalaatuiset olosuhteet tiedonsiirtoon.

Nopea ja luotettava verkko

– Elisa on vahvalla 5G-edelläkävijyydellään mukana rakentamassa Porin satamaan huippulaadukasta 5G-ympäristöä. Privaattiverkossa yritykset pääsevät kehittämään entistä edistyksellisempiä palveluita muun muassa teollisuuden ja logistiikan tarpeisiin. Verkon luotettavuus, suuri tiedonsiirtokapasiteetti sekä lyhyt viive tekevät 5G-privaattiverkosta tähän erityisen hyvän ratkaisun. Privaattiverkko voidaan rakentaa täsmänä juuri sinne, missä nopealle ja luotettavalle mobiiliverkolle on tarvetta, esimerkiksi satamaan, tehtaaseen, sairaalaan tai kaivokseen. Porin satamassa uusia sovellusmahdollisuuksia tuo vahva yhteistyö Robocoastin kanssa, kuvailee Elisan mobiiliratkaisujen liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.

Huikeat puitteet palveluille

Porin satamaan perustettu Robocoast 5G-ympäristö on herättänyt kiinnostusta laajalti. Ympäristön pystytys on osa Robocoast R&D Center – Robotics Living Lab for Companies -hanketta, joka muun muassa edistää yritysten digitalisaatiota ja tuotekehitystä. Yhteistyössä ympäristön pystyttämisessä toimivat Porin kaupunki ja Porin Satama.

– Porin sataman alueelle valmistuva Robocoast 5G-ympäristö luo yrityksille maailmanluokan puitteet palvelukehitykseen ja ruokkii uusia innovaatioita alueella. Nopea ja luotettava 5G-yhteys on yksi tulevaisuuden avainasioita eri teollisuuden aloilla, ja siksi on tärkeää, että yritykset pääsevät testaamaan ja validoimaan uuden teknologian hyötyjä. Testaamisesta kiinnostuneiden yritysten kannattaa olla yhteydessä Robocoastiin, kertoo Porin kaupungin sidosryhmäpäällikkö Janne Vartia.

Tasalaatuiset tiedonsiirto-olosuhteet

Porin satamassa toimiva teknologiayritys Huhtaware Oy on yksi 5G-ympäristön käyttäjistä. Huhtaware kehittää satamien logistiikkaan tavaravirtoja sujuvoittavia ratkaisuja.

– 5G-privaattiverkko luo erinomaiset olosuhteet logistiikkapalveluiden kehitykseen. Tasalaatuiset tiedonsiirto-olosuhteet ovat avainasemassa uusia ratkaisuja validoitaessa. Satamaan tulevassa 5G-ympäristössä on lähes olematon ja tasalaatuinen viive, riittävä verkon kapasiteetti ja siinä korostuu mobiiliverkon luotettavuus, kertoo Huhtawaren toimitusjohtaja Sakari Huhtaniemi.

Tarvekohtaisesti rakennetut privaattiverkot yleistyvät nyt satamissa ja muilla teollisuudenaloilla. Yleistymistä ovat tukeneet Elisan kattava 5G-verkko sekä viime vuosien aikana harppauksin kehittynyt privaattiverkkoteknologia. Elisa aloitti helmikuussa privaattiverkkoyhteistyön Nokian kanssa tavoitteenaan auttaa suomalaisorganisaatioita uusimpien mobiiliteknologioiden ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisessä.

Lisätietoja Robocoast-osaamiskeskittymästä: https://robocoast.eu

LISÄTIETOJA

Mikko Puputti

Yksikönpäällikkö, Prizztech Oy

mikko.puputti@prizz.fi

+358 44 710 5343